Het gaat wat ver om interieurarchitectuur gelijk te stellen aan breinmanipulatie. En tóch graven we bij Speez graag diep in het brein van mensen. Hoe beter we begrijpen hoe mensen denken, des te beter kunnen we hen met ruimtelijke vormgeving ondersteunen. Nudging is daarom een belangrijke tool.

‘Nudge’ (Engels) betekent letterlijk ‘duwtje’. En dat is precies waar het bij nudging over gaat: het brein kleine duwtjes, hints geven. Krijgen we zo’n nudge, dan hebben we dat zelf niet eens door. Zo bleek uit onderzoek dat de verkeersstroming op snelwegen in Nederland toenam als de pijlen op de blauwe borden boven de rijstroken niet naar beneden wezen, maar naar boven. Dat is nu ook de standaard. Geen autobestuurder heeft dat bewust gezien. Maar het bestuurdersbrein heeft het geregistreerd en geïnterpreteerd. 

Op een vergelijkbare manier proberen we de ruimtelijke ervaring te verbeteren van gebruikers. Een goed voorbeeld is de routing in ziekenhuizen. Routing draagt bij aan het comfort van de gebruiker. Onzekerheid over de route is een stressfactor. Loop je daarentegen bijna automatisch de goede kant op, dan geeft dat rust. Dat bereiken we met slimme nudges. Door routes te markeren met kleuren, wordt het voor iedereen gemakkelijker om de weg te vinden. Ook voor mensen die moeilijk kunnen lezen. Kleur werkt intuïtiever dan tekst. Zo benutten we design voor het optimaliseren van taken in een ruimte of gebouw. Mooi!