Intensieve zorg in een warme, innovatieve omgeving

Op de nieuwe afdeling Intensive Care van CWZ Nijmegen bieden zorgprofessionals persoonlijke zorg op maat in een veilige en innovatieve setting. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever creëerden we een omgeving die bijdraagt aan herstel van de patiënt en ook goede zorg biedt aan familieleden.

"Het doordachte ontwerp draagt bij aan het herstel van de patiënt"

Patiënten komen op de IC omdat ze ernstig ziek zijn. Vaak is er sprake van een stressvolle situatie voor de patiënt en de familieleden. Dit vraagt om een healing environment die stress vermindert en zorgprofessionals faciliteert om ‘als partner van de patiënt en de familie’ de allerbeste zorg te verlenen. 


Stille IC

De huiselijke en tegelijkertijd professionele ambiance is kenmerkend voor de IC, die is ingericht volgens de nieuwste inzichten. Natuurlijke materialen en afgeronde vormen dragen bij aan deze aangename sfeer. De puien van de IC-kamers zijn voorzien van schakelbaar privacyglas, waardoor er keuze is tussen transparantie of juist privacy. Heldere zichtlijnen bieden IC-medewerkers op de afdeling vanaf de centraal gelegen teampost uitzicht op de patiëntenkamers, die zijn uitgerust met smart hospital faciliteiten en domotica. Dankzij deze slimme systemen, gekoppeld aan smartphones, is er maximaal toezicht, maar hoeven zorgverleners minder vaak heen en weer te lopen.

Family centered care

De patiëntenkamers bieden rust en privacy, verwelkomen veel daglicht en kijken uit op de groene buitenomgeving. Ze zijn voorzien van relaxstoelen en familieleden krijgen – als ze dat willen – de mogelijkheid om mee te helpen met de zorg.

Herstellen in een natuurlijke omgeving

Op iedere kamer is een natuurbeeld van de Mookerheide aangebracht, een subtiele verwijzing naar de regio Nijmegen met een helder doel. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat patiënten en bezoekers die naar de natuur kijken minder stress en angst ervaren. Biodynamische verlichting zorgt in de kamers voor een goed dag- en nachtritme, wat kan bijdragen aan een sneller herstel.