De opdracht

Het maken van een interieurontwerp voor de Verbandwisselkamer waar kinderen op een spelenderwijs worden afgeleid van hun behandeling.

Een unieke ruimte, die illustreert hoe vorm en functie in een ruimte samenkomen

Het verzorgen van brandwonden is voor de meeste patiënten lang geen pretje. De wonden worden gereinigd, waarna het verband wordt aangebracht. Daarom benutte Speez het design van de verbandwisselkamer om de pijn te verzachten.

Wat meteen opvalt in de verbandwisselkamer, zijn de grote beelden aan de wand. Deels op de muur aangebracht, deels geprojecteerd. Krijsende zeemeeuwen buitelen boven het strand door de lucht. Een hoorbaar rustige zeewind blaast kleine, kabbelende golfjes in het water. Een ontspannend tafereel, dat bij de patiënten een gevoel van rust en verkoeling geeft. 

De auditieve en visuele prikkels bieden de kinderen (van 0-18 jaar) die hier komen afleiding. Pedagogisch medewerkers kiezen daarbij de gewenste geluiden en beelden. Zo hebben de jonge bezoekers minder last van de pijn en zelfs minder pijnmedicatie nodig. Al met al een unieke ruimte, die illustreert hoe vorm en functie in een ruimte samenkomen.