De opdracht

Wat heb je nodig als je een ‘netwerk van communities rond inhoudelijke thema’s’ bent? Welke ruimte brengt onderzoek, onderwijs en werkveld bij elkaar? Het inmiddels zichtbare antwoord is de voormalige sporthal van de HAN. Getransformeerd tot onderwijs- en ontmoetingsruimte. Vol beweging.

“Het is super fascinerend hoe het menselijk brein reageert op atmosferen.”

Speez maakte het ontwerp voor de inrichting van de sporthal. Doel was de realisatie van een ruimte die een nieuwe vorm van onderwijs faciliteert. Berekent op groepen en een flexibel en veelzijdig gebruik.

Han sporthal Groenewoudseweg

Bij het ontwerp stond welzijn van de gebruikers hoog op de agenda. Dat leidde tot een aantal uitgangspunten:

  • Licht. Voor een goede concentratie is juiste lichtbalans essentieel. Zonwering voor de grote raampartij helpt dit te realiseren.
  • Akoestisch comfort. Het geluid had alle ruimte in de sporthal. Door het toevoegen van akoestische elementen, brachten we rust in de ruimte. Goed voor werkcomfort en productiviteit.
  • Vitaliteit. Een thema dat sowieso bij de HAN past, en in deze voormalige sporthal een mooie invulling kreeg. We lieten gymattributen intact, om zo beweging te stimuleren. Van basketbalnet tot klimrek. Ook hoog/laagtafels en de tribune dragen bij aan gevarieerde werkhoudingen.
  • Groen. Uitzicht op planten heeft een positief effect op stressreductie. En dat uitzicht hébben de gebruikers van de nieuwe ruimte. We pasten veel groen toe.
  • Creativiteit. Whiteboards en scrumborden in de ruimte vrágen bijna om de uitwisseling van ideeën.